Крим – це Україна

10 лютого, напередодні Дня спротиву окупації Автономної Республіки Крим та м. Севастополя,  який відзначається 26 лютого, у Симоненківській книгозбірні відбулася зустріч з колишніми вязнями Кремля – заступником голови Меджлісу кримськотатарського народу, народним депутатом Верховної ради України Ахметом Чийгозом, кримчанином  Володимиром Балухом та українським журналістом Романом Сущенком, який нині займає посаду заступника голови Черкаської обласної ради.

Поважні гості презентували учасникам заходу книгу відомого адвоката і правозахисника Миколи Полозова «Процес 26 лютого», яка побачила світ  2020 року. У книзі автор висвітлив майже щоденну хроніку так званого «процесу 26 лютого» – сфабрикованої російською окупаційною владою політичної справи проти одного з лідерів кримськотатарського народу, політвязня Ахтема Чийгоза, а також інших кримськотатарських політвязнів.    

 На думку автора книги, вирок Ахтему Чийгозу мав виглядати, як вирок усьому кримськотатарському народові та громадянам України, які у лютому 2014 року висловлювали незгоду  з анексією Криму Росією та заявляли про свою проукраїнську позицію. Але цей процес призвів до поразки протилежної сторони. Цілі, які перед собою тоді ставила російська влада, не тільки не були досягнуті, а й призвели до об'єднання кримських татар під єдиним прапором боротьби за свободу Ахтема Чийгоза і всього свого народу.

Гості згадували про початок російської анексії Криму через призму подій, що відбулися 26 лютого 2014 року. А кадри кінохроніки мітингу, на якому тоді зібралися протиборчі проросійські та проукраїнські активісти, який був одним із наймасштабніших у сучасній історії Криму і став початком спротиву кримчан російській анексії півострова, не залишили байдужим жодного, хто був на зустрічі.  Говорили й про те, що сьогодні відбувається в окупованому Криму.

Під час зустрічі, відповідаючи на численні запитання аудиторії, Ахтем Чийгоз  і Володмир Балух зазначили: «Росія для нас завжди була загрозою та окупантом. У нас ніколи ні діти, ні онуки не виховувалися з почуттям того, що світ змінився, і Росія змінилася. Ілюзій у нас зовсім не було. Навіть наше покоління, яке не бачило депортацію, завжди чітко уявляло жахливу роль Російської імперії, Радянського союзу і навіть сучасної Росії в долі нашого народу».

Насамкінець  Роман Сущенко підкреслив, що Крим був і буде українським, і Україну обовязково чекає перемога у боротьбі з російською агресією.  

На зустріч прийшли працівники публічних і шкільних бібліотек м. Черкаси, які отримали в дарунок примірник книги. Кожен українець має знати про ці події, адже тільки разом ми збережемо цілісність і незалежність України.

78888 ...