Чеська Республіка

Чехія – країна в центрі Європи.
Славиться вона середньовічними замками і готичними соборами, термальними цілющими джерелами і розмаїттям сортів високоякісного пива.
Чеська Республіка стала членом НАТО у 1999 р. та увійшла до складу Європейського Союзу в травні 2004 року.
 Площа Чехії становить 78 866 кв. км. Населення країни перевищує 10,5 млн. чоловік. Чехія входить у число найбільш густонаселених країн Європи: щільність населення становить 133 чол/кв. км.
Прага – столиця Чехії - була найвпливовішим містом Європи за правління Карла IV (1346-1378) (король Богемії і імператор Священної Римської імперії).
Празький град – найбільший замковий комплекс у світі (займає територію 70 000 кв. м). В ньому засідали королі Богемії, імператори Священної Римської імперії, президенти Чехословаччини і Чехії. Зараз також він виконує функції резиденції президента країни.
Країна знаменита своїми спа-курортами. Найпопулярніші з них розташовані уздовж кордону з німецької Саксонією (Карлові Вари, Франтішкові Лазні, Теплиці).
Чеське пиво має давню і цікаву історію. Перший пивоварний завод був побудований в 1118 році. А чехи п’ють найбільше пива в світі: в середньому одна людина випиває 160 літрів пива в рік! Це абсолютний світовий рекорд. Слідом за чехами в рейтингу споживання пива йдуть німці зі 130 літрами.
Чехія є найбільшим виробником автомобілів в центральній Європі, в рік виробляється 1 246 000 автомобілів, 8000 автобусів та 1 000 мотоциклів. Для порівняння, в Росії виробляється трохи більше 2 мільйонів автомобілів.
Цукор-рафінад був винайдений в Чехії в 1843 році.
У Чехії є понад 2 500 замків! Це найвища концентрація замків в межах однієї країни після Бельгії і Франції.
Найвідоміший твір чеською мовою – «Пригоди бравого солдата Швейка» Ярослава Гашека, було переведено на 58 світових мов.


78888 ...