Лялька-мотанка – символ та оберіг родинних традицій

В обласній бібліотеці для юнацтва ім. Василя Симоненка 28 квітня відкрилася друга виставка із циклу «Родинний дивосвіт», організована в рамках нового мистецького проекту «Майстри-аматори Черкащини».


   Реалізація проекту здійснюється Черкаським обласним центром народної творчості та культурно-освітньої роботи у співпраці з юнацькою  бібліотекою. Цього разу презентували творчість майстра-аматора Олени Корнієнко «Лялька. З минулого в майбутнє».


       Олена Корнієнко – авторка майстер-класів, активна учасниця обласних та міжнародних виставок: Всеукраїнського фестивалю «Козачий шлях», обласної виставки «Світ ляльок», Фестивалю народної української іграшки та гри, переможниця конкурсу «Пасхальний дивограй» в номінації «Найкраща великодня лялька-мотанка», лауреат І ступеня Міжнародного фестивалю-конкурсу української культури «Берегиня» у номінації «Народні ремесла».


         На святкове дійство завітали черкаські митці, які привітали майстриню із знаковою подією в її творчому житті та студенти Черкаського кооперативного економіко-правового коледжу.


          Авторка персональної виставки акцентувала, що лялька-мотанка стає популярною, але часто їх замовляють як сувеніри, не розбираючи і не вивчаючи їхні сакральні символи та значення. Але це не просто сувенір чи декор, а символ та оберіг. В кожної з них є своє значення та призначення. Мрія майстрині відкрити студію, де можна було б збиратися разом з іншими майстрами, навчати усіх охочих  цьому мистецтву, досліджувати, зберігати родинні традиції та перенести їх у сучасні родини, враховуючи умови, які диктує час.


         Усі охочі відвідати виставку можуть це зробити з 28 квітня до 25 травня, завітавши до читальної зали бібліотеки.


78888 ...