Історія свідчить!

Нам судилося жити в досить непрості часи. Думаємо, багато хто з нас до останнього не вірив у те, що в завжди мирну Україну прийде справжня війна з усіма її жахіттями. Однак це сталося.

Але, далеко не вперше у нашій історії держава-сусід зазіхнула на нашу територію та суверенітет. Для того, щоб розібратися, чому так відбувається, пропонуємо до вашої уваги добірку книг із книжкових фондів Симоненківської книгозбірні. Адже саме знання нашого минулого допомагає осягнути теперішнє та наближає до майбутнього.

Юрій Мицик, Олег Бажан. Від трипільців до кіборгів: коротка історія України. – Київ: КЛІО, 2020. – 688с.

У книзі доступно, стисло й цікаво представлено виклад історії України від найдавніших часів до сьогодення. Починаючи від розселення первісних людей на землях, що колись будуть зватись Україною, автори ведуть допитливого читача через славні та трагічні моменти нашої історії аж до подій, свідками та учасниками яких були і є всі ми.

Увага акцентується на давньому минулому українського народу, його мові, культурі, менталітеті, визначенні умов для виникнення давньоукраїнської східнослов’янської держави.

На сторінках видання простежуємо державницькі традиції України, патріотизм та жертовність героїв Крут, повстанців Холодного Яру, бійців Української Повстанської Армії, учасників дисидентського руху в 1960–1980-х роках, «кіборгів» Донецького аеропорту.

 


Українське козацтво: золоті сторінки історії – Київ: КРИСТАЛ БУК, 2015. – 400с.

В історії нашої країни особливе місце належить козацтву. За слушним висловом видатного вченого Володимира Антоновича, в козацтві найвиразніше і найяскравіше визначилася "провідна ідея, що виявляла собою жадання народу".

Автори цього видання — провідні вітчизняні історики. Вступ і частину першу "Зародження та еволюція козацтва" написав Віталій Щербак, він також здійснив загальну редакцію рукопису. Частину другу "Українська козацька держава" та заключне слово написав Тарас Чухліб, третю частину "Українське козацтво у "післякозацьку " добу" — Олена Бачинська.

Ця цікава і корисна книжка стане в пригоді усім любителям українського минулого взагалі та козацької старовини зокрема.

 

 

Сергій Плохій. Остання імперія. Занепад і крах Радянського Союзу. – Харків: Клуб Сімейного Дозвілля,  2019. – 512с.

Аналіз розсекречених документів та інтерв’ю з безпосередніми учасниками подій наштовхують на висновок: крах СРСР не був результатом діяльності спецслужб Сполучених Штатів, навпаки, американські лідери боялися раптового колапсу радянської держави, який міг затягти Євразію в політичний та економічний хаос. Називаючи розпад СРСР «роботою Америки», політичні діячі США переоцінили власний потенціал у знищенні та перебудові іноземних режимів. Автор упевнений: американська роль у розвалі Союзу була міфом, який роздували на догоду діячам американської зовнішньої політики та прихильникам імперського реваншу в Росії. Україна стала ключовим гравцем у драмі розвалу Союзу й не тільки здобула незалежність для себе, але й показала шлях до державності менш рішучим республікам, як-от Білорусь та Казахстан.

«Остання імперія» — це нова, смілива інтерпретація останніх місяців життя Радянського Союзу, свіжий погляд на причини та передумови смерті цього політичного організму без заангажованості та упередженості.

 


Снайдер Тімоті. Криваві землі: Європа між Гітлером і Сталіним. – Київ: Лаурус, 2018. – 492с.

Книжка "Криваві землі" охоплює майже все минуле століття, починаючи з 1933 року, і, за словами автора, це "історія політичного масового вбивства. 14 мільйонів були жертвами радянської або нацистської винищувальної політики –  а часто спільних зусиль Радянського Союзу і нацистської Німеччини – але в жодному разі не жертвами бойових дій між ними".

 

       


Епплбом Енн. Залізна завіса. Приборкання Східної Європи. 1944 – 1956 рр. – Київ: ВД "Києво-Могилянська Академія", 2017. – 623с.

У книзі відома американська журналістка і політичний аналітик, лауреат Пулітцерівської премії Енн Епплбом досліджує історію утворення й початкового періоду еволюції комуністичних режимів у країнах Східної Європи після Другої світової війни. Аналіз подій у звільнених Червоною армією Угорщині, Східній Німеччині та Польщі супроводжується матеріалами численних архівів, свідченнями очевидців подій.

 


Грабовський Сергій. Генії проти ідіотів : алгоритми української історії. – Київ: Стилос,  2019. – 448с.

Що реально внесла Україна у світову колиску талантів та досягнень? Ким та чим дійсно варто пишатись нашому народові? Хто вони - ті генії, які є нашою славою? Україна в цьому сенсі досі "невідома самій собі", вона живе в полоні міфів, що утворюються як прихильниками «Сходу», так і «Заходу», тоді як спроби офіційного визначення «великих українців» залишають поза увагою багатьох унікальних особистостей, народжених на наших теренах. Тільки зараз вони повертаються з багаторічного забуття, щоб постати перед нами в усій величі свого таланту. Про них — достойників світового рівня, яких дала Україна людству, про наші багаті здобутки та втрачені можливості  — ця книга.

 


Юрій Шаповал. Мить історії: 366 мініатюр про людей і події. – Київ: Парлам. в-во,  2019. – 400с.

Кожна мініатюра – це філігранний есей, сповнений живої, свіжої інформації й водночас освітлений мудрим, часом іронічним, поглядом автора, що ховається здебільшого за подіями й персонажами, а проте присутній у всьому – і в доборі матеріалу, і в оригінальних ракурсах його висвітлення, своєрідній авторській мові й талановитому літературному стилі. Кожній мініатюрі відповідає один день календаря, що додає книжці додаткової внутрішньої динаміки та інтриги. Юрій Шаповал винайшов своєрідний, дотепний спосіб оживити історію, зробити її фактом нашого повсякдення, прив’язати до свого життєвого досвіду кожного слухача (як радіоведучий), а тепер і читача (як автор книги), надати їй особливої приватності. Видання розраховане на всіх, хто цікавиться історією.

78888 ...