Конституції України – 26

Цього року  Конституції України - головному зводу законів нашої держави, виповнюється 26 років. Українська Конституція має вищу юридичну силу в законодавстві. Над нею читають свою присягу всі президенти.

День Конституції України відзначається щорічно 28 червня. 28 червня 1996 року на 5-й сесії Верховної Ради України 2-го скликання було ухвалено Основний Закон держави.  

Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність та стало найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені


 

Михаил Сирота: фото, биография, досье

 

Михайло Сирота і Конституція України

 

 

 

 Одним із авторів, «батьком» Конституції України є наш земляк, уродженець ЧеркасМихайло Сирота – відомий український політик, голова Трудової партії України, народний депутат України ІІ, ІІІ, VI скликань, науковець, автор понад 30-ти наукових праць, почесний магістр права, переможець загальнонаціонального конкурсу «Людина року» в номінації «Парламентар року» (1997). Напередодні 24-ї річниці прийняття його «дітища» довідайтесь із нашого огляду періодичних видань – яким він був у політиці, родині та дружбі.


Cенченко М. Книга аналізів і роздумів: відверто і на повний голос / Микола Сенченко // Вісник книжкової палати. – 2007. – №11. – С. 16-18.

Стаття розповідає про депутата Верховної Ради України кількох скликань, «батька» української Конституції, науковця, автора понад 30-ти наукових праць, автора книги «Україна в геополітичному просторі третього тисячоліття» – Михайла Сироту.

Після коротких біографічних відомостей, рецензент аналізує безпосередньо книгу. Зауважує, що ця праця – перша спроба в історії незалежної держави визначити роль і місце України в сучасному світі, де автор правильно відображає сутність глибинної трансформації світових геополітичних структур, роль транснаціональних компаній в сучасних умовах. Ці транснаціональні корпорації (ТНК) змагаються за контроль над основними енергетичними та природними ресурсами та через засоби масової інформації ведуть інформаційно-психологічну війну.

У матеріалі автор також детально аналізує процеси приватизації в Україні, яка стала засобом перерозподілу суспільного багатства. Окремо наголошує на необхідності реформування виборчої системи. Викладає цілісну теорію сучасного геополітичного становища у світі й формує обриси світу завтрашнього дня з ключовою ланкою – місцем України в цьому світі.

Коханець Л. Вони прийшли у цей світ зачарованим літом… / Людмила Коханець // Голос України. – 2013. – 27 черв. – С. 9.

         Авторка подає інформацію не лише про Сироту-політика, а й про те, яким він був у непублічному житті – як син, чоловік, батько, товариш та пропонує увазі читача інтерв’ю із дружиною політика – Іриною Сиротою.

         Як вплинула на Ірину Євгеніївну загибель чоловіка в автокатастрофі? Яким чином вона була поруч з ним в ніч прийняття Основного Закону під час 15-годинного марафону? Чому почала писати вірші? Та чому жінка досі переконана, що їх поєднали небеса? «Я йшла по життю з ним поруч: усе, що могла, віддавала своєму Михайлові, але ще більше одержувала навзаєм: величезну любов, ніжність, повагу», – згадує дружина. Любов до чоловіка допомагає їй і сьогодні «триматися, вчитися, удосконалюватися. Писати вірші, пестити онуків, уболівати за наших мам, за сина й невістку. Жити далі».

Безуглий В. Відкрито барельєф «батькові української Конституції». / Володимир Безуглий // Нова Доба. – 2011. – 5 лип. – С. 2.

         Автор публікації веде розповідь про урочисте відкриття пам’ятної дошки з барельєфним зображенням Михайла Сироти у приміщенні Черкаського державного технологічного університету з нагоди відзначення 15-ї річниці прийняття Конституції України. Журналіст згадує, що у холі також було облаштовано стенд із виставкою книг і журналів, присвячених його творчості та історії написання Основного Закону держави.

Цей навчальний заклад було обрано невипадково, бо саме тут Михайло Сирота навчався, згодом – працював, звідси пішов у велику політику. Ця подія мала неабияке значення для збереження та увічнення памяті великого земляка.


Воронцова Т. У Черкасах відкрили памятний знак «батьку Конституції України» Михайлу Сироті / Тетяна Воронцова // Нова Молодь Черкащини. – 2017. – 5 лип. – С. 7.

         В переддень відзначення 21-ої річниці Дня Конституції у Черкасах, на Площі Знань Черкаського державного технологічного університету, відкрили памятний знак Михайлу Сироті. Чому він увійшов в історію, як «батько» Конституції? Яку нагороду він здобув у 1997 році на конкурсі «Людина року»? Та який слід у науці залишив? Про це – на шпальтах видання.

        

Олійник Б. У живій пам’яті українців / Борис Олійник // Літературна Україна. – 2008. –9 жовт. – С. 2.

         «То був муж цільної, вольової натури, із хистом та потенціалом справжнього лідера». Так у своєму відгуку-спогаді автор описує знайомство та взаємини з Михайлом Сиротою, окреслює його наукову та політичну діяльність, виокремлює такі провідні риси характеру як працелюбність, тонке почуття гумору, делікатність, сміливість, не голослівність, «сімейність».

А наостанок підсумовує: «У нього є чого повчитися, а найперше – непохитності у змаганні за нашу Долю і Волю. За Україну».

78888 ...