Луганці в Черкасах. Мандрівна бібліотека

14 липня на просторі Черкаської обласної бібліотеки для юнацтва імені Василя Симоненка відбулася непересічна подія: презентувався проєкт мандрівної бібліотеки від команди Луганської обласної універсальної наукової бібліотеки «Луганці в Черкасах. Мандрівна бібліотека паркується».
На захід завітали представники Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської ОДА, молодіжних структур, ГО, бібліотечна спільнота Черкас.
Після привітального слова в.о. директора Симоненківської книгозбірні Федора Пилипенка до присутніх звернулася екс-директор Луганської ОУНБ Інна Риб'янцева. Інна Павлівна поділилася спогадами про евакуацію однієї з найбільших і найстаріших обласних наукових бібліотек України до Старобільська у 2014 році, де бібліотека успішно працювала до початку повномасштабної війни рф проти України у лютому 2022 року. Вона наголосила, що в досить складних умовах їй вдалося зберегти Луганську ОУНБ в реєстрі українських бібліотек.
А потім креативна молодіжна команда евакуйованої до Черкас Луганської ОУНБ презентувала свій попередній досвід роботи у Старобільську та розповідала про мандрівний формат роботи впродовж повномасштабної війни. А ще ділилася планами на майбутнє, адже найближчим часом мандрівна бібліотека зі Старобільська розгорне активну діяльність саме в Черкасах.
Луганська ОУНБ опинилася в числі тих закладів та ініціатив, які впродовж 8 років займалися розбудовою молодіжних культурних напрямків на Луганщині. Місія була складна – зробити так, щоб молодь не тікала з депресивного регіону, а навпаки – допомагала робити його затишною домівкою. Тож луганські бібліотекарі представили успішний досвід та запропонували позитивні маркери для культурної карти Черкас.
Партнерка Луганської ОУНБ, культурологиня з Краматорська Віра Шелест, яка нині теж перебуває у Черкасах, передала луганській бібліотеці на тимчасове експонування дві живописні картини, де зображено відомі споруди Старобільська, як теплу згадку про рідне місто.
Додатковим бонусом події стала презентація діяльності від ще одних партнерів – гурту «Конец Июля», які так само переїхали зі Старобільська у Черкаси та вже розгортають свою творчість у місті.
Наприкінці зустрічі директор Луганської мандрівної бібліотеки Світлана Моісєєва подякувала членам своєї команди за підтримку і висловила сподівання на розширення кола однодумців серед місцевих громадських активістів, бібліотекарів, блогерів, ЗМІ у Черкасах задля якісного нетворкінгу та майбутньої співпраці.

78888 ...