Зміцнюємо зв'язки, розширюємо співробітництво

Черкаська обласна бібліотека для юнацтва ім. В. Симоненка та Наукова бібліотека ім. М. Максимовича ЧНУ ім. Б. Хмельницького підписали угоду про співпрацю.

Під час робочого візиту фахівці бібліотеки для юнацтва поспілкувалися з колегами з університетської книгозбірні. Директор бібліотеки Григорій Голиш провів екскурсію музеєм історії університетської книги та вручив подарунки, звісно, книги краєзнавчого характеру.

До речі, такі музеї є лише при чотирьох  українських університетах: у Львові, Одесі, Ніжині та Черкасах.

Своїм корінням Наукова бібліотека ім. М. Максимовича сягає 1921 року, сьогодні тут зібрано 740 тисяч документів, серед них 5-6 тисяч видань з автографами авторів, сучасні книги, незвичайні за формою та змістом, раритетні видання XVIII – початку XX століття. З-поміж іншого, «Semper tiro» Івана Франка за 1917 рік, «Часослов» 1891 року, факсимільне видання «Лавришівського Євангелія XIV століття».

Представлена у музеї літературна спадщина української діаспори початку ХХ століття, раритетна періодика, бібліотечна минувшина краю,  планують додати вітрини, присвячені російсько-українській війні.

Після підписання угоди в особі керівників бібліотечних закладів Федора Пилипенка та Григорія Голиша, сторони переглянули презентацію книги «Черкаський національний університет ім. Б. Хмельницького на шпальтах провідних газет Черкащини 1992-2020 роки», видану до 100-річчя університету. Видання дуже цікаве за насиченням фактів, хронологією викладу із ґрунтовним аналізом періодики краю за вказаний період. Його особливістю також є те, що містить 907 позицій з аналізом у формі прес-релізу, предметним, іменним, географічним покажчиками, довідковою інформацією про відомих газетярів Черкащини тощо.

Переконані, що співпраця між бібліотеками буде плідною і тривалою в часі. Адже лише думаючі, читаючі люди здатні консолідувати і відродити країну, а бібліотеки відіграють у цьому процесі першу скрипку. 

78888 ...