Презентовано поезію часу війни

У час, коли Україна мужньо відстоює свою незалежність і виборює право на існування як суверенної держави, народжується поезія, яка піднімає дух українців і, яка назавжди залишиться свідченням самовідданої боротьби нашої нації проти російського агресора.

З поетичними творами часу сучасної російсько-української війни 26 вересня у стінах Симоненківської книгозбірні знайомились студенти Черкаського політехнічного фахового коледжу та бібліотечні працівники. А читали свої проникливі патріотичні вірші їх автори Володимир Тимчук, Ганна Клименко-Синьоок, Оксана Осмоловська.

Їхні вірші, які зявилися на світ у перший місяць повномасштабної війни, увійшли до антології мілітарної української поезії «In principio erat Verbum. Україна: Поезія часу війни». Це поетична антологія новітньої дійсності України, в якій зброєю українських авторів (від учнів шкіл і до професорів університетів, від волонтерок і до воїнів із бойовищ) та друзів із багатьох країн світу стають полум’яні строфи, метафори і рими. В антології – усе про спротив України та Українців підступному ворогові, агресії росії з неприхованими ознаками геноциду.

Цей поетичний літопис відображає водночас і силу слова, і дух людини, спраглої правди. Це наше справедливе послання до світу заради Життя і Миру!

Нині існує мультимедійна версія антології, яка перекладається багатьма мовами світу. А незабаром зявиться і друкований варіант видання.

Автором-упорядником літературно-мистецького проєкту є Володимир Тимчук  – офіцер Збройних сил України, підполковник, учасник ООС,  викладач військової топографії у Національній академії сухопутних військ імені гетьмана Петра Сагайдачного і кандидат технічних наук, ще й відомий поет, прозаїк, перекладач і літературний критик. Він лауреат премії ім. Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики в творах літератури та мистецтва (2016), співпереможець конкурсу прози про УПА від літературної агенції «Discursus» (2014), лауреат Львівської обласної премії в галузі культури, мистецтва, журналістики та архітектури в номінації «Поезія» – імені Маркіяна Шашкевича (2020).

 Володимир Тимчук – кадровий військовий і творча особистість, є уродженецем Закарпаття.  А Черкащину в антології представили письменниця, перекладачка Ганна Клименко-Синьоок та літераторка, перекладачка, журналістка Оксана Осмоловська. Під час зустрічі їхнє виконання власних поетичних віршів нікого не залишило байдужим.

Зворушив присутніх своєю поезією і журналіст, колумніст, перекладач Олександр Михельсон, який перебуваючи в Черкасах, теж завітав не презентацію.

Бібліотекарі і читачі щиро вдячні Володимиру Тимчуку та гостям зустрічі за цікаву презентацію. Зичимо якнайшвидшої Перемоги і нових літературних здобутків. 

78888 ...