ЩО ПОЧИТАТИ ПРО ЧЕРКАСИ?

Напевно, ніхто не заперечуватиме, що найвідомішою людиною, яка пише про історію Черкас, є історик, журналіст, а тепер завідувач літературно-драматургічної частини Черкаського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т. Г. Шевченка Борис ЮХНО. У доробку краєзнавця численні публікації у ЗМІ та три книги про історію міста.
Сьогодні пропонуємо вашій увазі першу. Вона побачила світ у 2011 році та вийшла другим, доповненим, виданням у 2013-му. Це  «Черкаські місторії. Мандрівки у часі від Соснівки до Кривалівки».
Подорожуючи цим маршрутом, ви відвідаєте найколоритніший і найвойовничіший район міста – Казбет; район, з якого місто починалося, – Митницю; дізнаєтесь про історію двох церков – Свято-Троїцької та Соборно-Миколаївської та того, що з часом з’явилося на їх місці; про «цілий жанр кабінетної усної творчості, найкращі зразки якого передаються посадовцями наступникам разом із ключами» – нереалізовані плани із забудови та благоустрою міста; про те, як дурили покупців ще століття тому; як жилося черкаським вчителям на початку ХХ ст.; скільки разів у місті намагались запустити рух трамваїв; як у дореволюційні часи черкасці відпочивали, фліртували та ставали культурними; чиїм коштом вивозили сміття, прибирали дороги та поливали зелень; якою була дореволюційна реклама; як жило місто за часів Другої світової війни…
 І це ще не все:  перебування Тараса Шевченка у Черкасах, черкаські мости, вокзали, парки, пам’ятники, святкування «Дня міста» – про все це та багато іншого у властивій лише Борису Юхнові іронічно-саркастичній манері.
Ви запитаєте: «А чим же доповнене друге видання книги?».  Гурманам пропонується ще три розділи: про курорт Соснівка у радянські часи, черкаські «музейчики» та пригоди знаменитостей на Черкащині.
Вивчаймо історію рідного міста разом!

Юхно Б. Черкаські місторії. Мандрівки у часі від Соснівки до Кривалівки / Борис Юхно. – Черкаси: Брама-Україна, 2011. – 264 с.

Юхно Б. Черкаські місторії. Мандрівки у часі від Соснівки до Кривалівки / Борис Юхно. – [2-ге вид., доп.]. – Черкаси: Брама-Україна, 2013. – 296 с.
78888 ...