Від народної ікони до світового модерну

Таку назву мала творча зустріч з народним художником України, письменником, колекціонером, видавцем, лауреатом Національної премії України ім. Т. Г. Шевченка Миколою Бабаком, яка відбулася 16 березня у відділі мистецтв Симоненківської книгозбірні.

 На спілкування з митцем завітали студенти Черкаського художньо-технічного коледжу та читачі бібліотеки.

Микола Бабак – один із важковаговиків української культури. 

Його роботи знаходяться у Національному художньому музеї України, Дирекції художніх виставок України, приватних зібраннях багатьох країн світу. Він представляв Україну чи не на найвідомішому у світі фестивалі сучасного мистецтва - Венеційській бієнале. 

А ще Микола Бабак зібрав унікальні колекції народної ікони, народної картини, сільської фотографії та вжиткових речей Середньої Наддніпрянщини. Вони стали основою

монографій  «Народна ікона Середньої Наддніпрянщини 18−20 ст. в контексті селянського культурного простору», створеної у співавторстві з доктором мистецтвознавства Олександром Найденом, та  «Сільська фотографія Середньої Наддніпрянщини кінця 19-20 ст.».  

 Микола Бабак - засновник фонду, який опікується збереженням культурної спадщини України і підтримкою сучасного мистецтва, який так і називається «Фонд Миколи  Бабака». Наразі  митець активно займається волонтерською діяльністю, адже для перемоги у цій лютій війні з рашистами  потрібна не тільки зброя, а й матеріальна підтримка фронту і тилу та міцний дух. А дух береться з нашої культури і традицій.

Під час зустрічі митець розповідав про становлення Бабака-художника, ділився з молоддю своїми спогадами про власну літературну діяльність і роздумами про внесок кожного українця у боротьбу з московитами.

78888 ...