ЩО ПОЧИТАТИ ПРО ЧЕРКАСИ ?

23 квітня – Всесвітній день книги та авторського права.

 А чи знаєте ви коли друкарська справа з’явилася у Черкасах?

·        Найстарішим друкарським підприємством у нашому місті вважають парову друколітографію міщанина Шаї Лейбовича Гоніодського, яка розпочала свою роботу в 1878 році і знаходилася на вулиці Поліцейській (тепер Байди-Вишневецького), 48.

·        Найдавніше книжкове видання датоване 1897 роком. Це оповідання П. Шуліки «Де знайшов, де загубив», надруковане Василем Колодочкою.

·        До поезії перші місцеві друкарні звернулися лише один раз, надрукувавши збірник віршів П. Тенянка «До раю златосяйного». Критика не дуже схвально зустріла цю книгу, тому другий том віршів поета так і не побачив світ.

Які адреси мали черкаські друкарні і книгарні? Твори яких класиків української літератури друкувало видавництво «Сіяч»? Обкладинки для яких книг цього видавництва створювали Георгій Нарбут і Михайло Бойчук?

Відповіді на ці та інші питання, каталог видавничої продукції черкаських друкарень та друкованої продукції видавництва «Сіяч», багато іншої цікавої і пізнавальної інформації шукайте у книзі:

 

Фіть Л. Книжкова справа в Черкасах 1878 -1920 рр. : монографія / Людмила Фіть. – Черкаси : Вид. Чабаненко Ю., 2014. – 142 с.

78888 ...