Мовчазні свідки минулого: палаци Черкащини

Власники Леськівського палацу Даховські були відомими англоманами, мали в маєтку зразковий конезавод з іподромом і окрему кімнату з колекцією старовинних тканин.

Власником Тальнівського ключа був Станіслав Потоцький – той самий, який побудував знамениту «Софіївку». Перший палац у Тальному, побудований за проектом архітектора Гаральда Юліуса фон Боссе, згорів у 1896 році, а у 1902-му майже на тому самому місці за проектом данського архітектора Андреаса Клемменсена почали зведення кам’яного палацу, який ми бачимо і зараз.

Історія палацового ансамблю в Корсуні починається із Станіслава Понятовського, який у 1778 році став Корсунським старостою. Містечко на той момент перебувало у занепаді, але місцеві пейзажі і природні багатства настільки вразили князя, що на одному із мальовничих островів Росі він збудував палац – свою літню резиденцію.

 За переказами, власники палацу Абази у Шполі, тікаючи після Жовтневого перевороту з країни, заховали у колонах будівлі близько 50 кг золота.

Про ці та інші цікаві факти з історії палаців Черкащини дізнавалися здобувачі освіти Черкаського професійного ліцею під час проведення краєзнавчого колажу «Мовчазні свідки минулого: палаци Черкащини» завідувачкою сектором краєзнавства Симоненківської книгозбірні Ольгою Стокоз.

А вам цікаво? Тоді приходьте до нас і дізнаєтесь ще більше.

78888 ...