ЩО ПОЧИТАТИ ПРО ЧЕРКАСИ?


У 1992 році побачив світ довідник «Назви вулиць, провулків і площ м. Черкаси (1893-1992)», який показав, що перейменування вулиць у Черкасах було досить частим явищем.

У 1997 році з’явився історичний нарис «Вулиці Черкас».  Він є значно доопрацьованим довідником і містить нарис історії міста, пояснює походження міських топонімів, наводить короткі історичні довідки про назви вулиць станом на той момент.

Звичайно ж, значна частина інформації, вміщеної у книзі вже є застарілою – за кілька останніх років, особливо з початком російсько-української війни та прийняттям законів про декомунізацію і деколонізацію, більшість черкаських вулиць і провулків змінили свої назви, і перейменування досі тривають. Але це видання все одно є дуже цінним для тих, хто цікавиться історією Черкас і тим, як змінювалися назви в різні часи: у таблицях, вміщених у книзі, наводяться назви вулиць, провулків чи площ, час найменування або першої згадки в історичних джерелах, усі старі (попередні) назви. Надзвичайно цікавими є нариси, завдяки яким ви можете здійснити заочну подорож вулицями Байди-Вишневецького, Гоголя, Остафія Дашковича, Надпільною, Кавказькою, Святотроїцькою, Кобзарською, Сінною, Розкопною, Слави, Смілянською, Університетською, Верхньою Горовою, Хрещатиком, Замковим узвозом, бульваром Шевченка.

 

Кривенко С. Назви вулиць, провулків і площ м. Черкас (1893 – 1992) : довідник / С. І. Кривенко, О. А. Портянко, П. П. Соса. – Черкаси : Сіяч, 1992. – 32 с.

 

Соса П. Вулиці Черкас : історичний нарис / П. П. Соса, С. І. Кривенко, В. Б. Страшевич. – Черкаси : НДІТЕХІМ, 1997. – 138 с.

78888 ...