Від Болотні до Парижу: Марія Примаченко


5 лютого у юнацькій бібліотеці відбулась творча зустріч, присвячена Марії Примаченко – унікальній українській художниці, яскравій представниці «наївного мистецтва», яка зуміла поєднати у своїй творчості найяскравіші художні стилі ХХ століття:  імпресіонізм, неоромантизм, експресіонізм і увійшла в десятку найбільш відомих художників-примітивістів.


Про долю і самобутню творчість мисткині йшлося у творчому діалозі, який вели завідувачка відділу мистецтв Марина Чеперис, вчений секретар Черкаського обласного художнього музею і куратор інтерактивної просвітницької платформи Оксана Пушонкова та студенти Черкаського художньо-технічного коледжу разом з викладачем Анною Веретільник.



Оксана Пушонкова  розповідала про сучасних митців, які, надихнувшись  Примаченківським дивосвітом, створюють неповторні роботи у різних техніках. Серед яких і черкащанки – Тетяна Сосуліна і Ольга Отнякіна-Бердник.



Студенти  ж ділились досвідом створення своїх власних фантастичних звірів після перегляду «Звіриної серії» робіт видатної художниці.


Зійшлись в одностайній думці, що твори Марії Примаченко –  це згусток емоційних вражень від казок, легенд, багатовікової культури народу, від самого життя. Яскрава і самобутня, вона переплавила  власну долю з побутом і традиціями свого народу і явила світові твори загальнолюдського  значення.


Дякуємо всім присутнім за атмосферність і активність на заході!



78888 ...