Події Тижня юнацького читання

18 березня

Україна вся на блокпостах


Цьогорічний Тиждень юнацького читання «#Читаємо#Перемагаємо!» у Симоненківській книгозбірні 18 березня  розпочався презентацією видання «Україна вся на блокпостах». 
Це антологія поезій про російсько-українську війну, написаних письменниками Черкащини в першій половині 2022 року. Поезії, які увібрали в себе досвід перших місяців повномасштабної війни, виразно й різногранно відтворюють героїчні і трагедійні сторінки мужньої боротьби українців проти одвічного ворога – московщини.
На початку презентації з вітальним словом до молоді звернувся в. о. директора бібліотеки Федір Пилипенко. А потім свої вірші з книги читали літераторки Лідія Кострикіна, Людмила Трибушна, Лана Нікітенко, письменники Національної спілки письменників України Катерина Вербівська, Валерій Власюк, Ганна Синьоок.
 Урочистості дійства надавали пісні про Україну у виконанні учениць Черкаської дитячої школи мистецтв імені Валентина Талаха Аліси Тіхонової, Мар’яни Щербатюк, Катерини Брайко. 
Укладачем книги, виготовленої на замовлення Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації,  є  голова Черкаської обласної письменницької організації, професор Володимир Поліщук. Підтверджуючи його слова стверджуємо: «…слово – зброя! Тим паче – поетичне слово. Тож хай це гаряче, щире, талановите поетичне слово з Шевченкового краю стане в наступальні лави Українського війська, стане поряд із українським хліборобом, робітником, учителем, лікарем і допоможе здобути жадану Велику Перемогу».


19 березня

Презентовано новий мистецький  альбом


19 березня Тиждень юнацького читання «#Читаємо#Перемагаємо!» продовжився презентацією мистецького альбому «Черкаський обласний художній музей: народжений незалежністю».
Це фундаментальне, грунтовне, продумане і виважене видання репрезентує музей як сучасний потужний культурний і просвітницький центр області, відомий виставковий медійний простір та заклад, який зберігає і популяризує унікальну колекцію творів мистецтва.
Альбом видано у видавництві Юлії Чабаненко на замовлення Управління культури та охорони культурної спадщини Черкаської обласної державної адміністрації. Завідувач сектору охорони культурної спадщини управління Андрій Бердецький завірив присутніх на заході у подальшій підтримці обласною владою подібних видань.
Запрошені на презентацію студенти кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва Черкаського національного університету ім. Б. Хмельницького та кафедри дизайну державного бізнес-коледжу дізналися, які найцінніші скарби зберігаються у нашому художньому музеї, які приватні колекції стали основою його фонду та як він формується і поповнюється.
На ці та багато інших запитань відповідали заступник директора художнього музею Світлана Савісько та вчений секретар Оксана Пушонкова.
Згадати цікаві факти з біографії митців, роботи яких представлені в художньому музеї, спонукала вікторина «Художники України і їх полотна в нашому музеї», проведена завідувачкою відділу мистецтв бібліотеки Мариною Чеперис.
А пісенний дарунок від студентки Черкаського музичного фахового коледжу ім. С.С. Гулака-Артемовського Анни Подолянської додав заходу присмаку святковості.
Велика презентація цього мистецького альбому планується у травні цього року в обласному художньому музеї з нагоди відзначення Міжнародного дня музеїв.


20 березня

Обласній організації Національної спілки краєзнавців України – 35 !


Своє 35-річчя Черкаська обласна організація Національної спілки краєзнавців України відзначатиме цього року 9 грудня.
Але вивчення історії рідного краю, її популяризація, а також ознайомлення із літературою про Черкащину є актуальними завжди.
Тому одним із заходів нашого Тижня юнацького читання була зустріч із Василем Мельниченком – людиною, яка стояла біля витоків створення обласної організації НСКУ, 20 років її очолювала, а тепер є І-м заступником її голови.
Присутні на зустрічі юнаки і дівчата з гуманітарно-правового ліцею не лише дізналися, хто такі краєзнавці і чим вони займаються та ознайомилися з історією і сьогоденням черкаського краєзнавства, але й за допомогою Василя Миколайовича і ретро-світлин здійснили заочну мандрівку Черкаською областю, якій нещодавно виповнилося 70 років.


20 березня

Книжкові відкриття – 2024

Триває Тиждень юнацького читання «#Читаємо#Перемагаємо!» у Симоненківськійкнигозбірні.

20 березня до бібліотеки завітали учні гуманітарно-правового ліцею. Післявідгадування вікторини «Любіть Україну!», організованої працівниками секторуреєстрації користувачів, молодь долучилася до бібліофрешу «Книжкові відкриття –2024».

Головний бібліотекар відділу абонемента Анна Григоренко ознайомила з книжковиминовинками цього року. Значну увагу вона приділила літературі, присвяченій російсько-українськійвійні, що триває сьогодні в Україні.

Це пронизані болем спогади та інтерв’ю людей, що пережили жахіття окупації,історії цивільних, захисників, волонтерів, які виявили незвичайну силу тамужність, які ніколи не здаються перед випробуваннями.

Старшокласників зацікавили також книги для підлітків, зокрема першийпідлітковий роман про УПА «Око світу», написаний на основі реальних подійукраїнською письменницею Галиною Пагутяк. Ця історія реальна і повчальна, вонанадихає не боятися складнощів, вчить дружбі і вірності.

Захопливо молодь сприйняла роман Макса Кідрука «Колонія» – історію, яказмушує задуматися над багатьма речами, які в найближчому майбутньому можутьстати реальністю.

Юнаки і дівчата після знайомства з книжковими новинками відкрили для себебагато нових українських та зарубіжних авторів і нових цікавих книг. 


21 березня

«За Україну віршами молюсь…»

У Симоненківській книгозбірні триває Тиждень юнацького читання «#Читай#Перемагай!».

21 березня, у Всесвітній день поезії, в бібліотеці було надзвичайно людно.Учні гуманітарно-правового ліцею і загальноосвітньої школи №12 в поезії знаходили відповіді на найгостріші та найглибші духовні питаннясучасної людини.

З вітальним та поетичним словом до молоді звернувся очільник книгозбірніФедір Пилипенко. Своїми баченнями, відчуттями та переконаннями образно іметафорично ділилися відвідувачі обласного літературного об’єднання ім. В.Симоненка: Лідія Кострикіна, Людмила Трибушна, Антоніна Капр та письменникиНаціональної спілки письменників України: Валерій Власюк, Ганна Синьоок,Катерина Вербівська.

 Родзинкою зустрічей стали пісні тавірші у виконанні письменниці і композиторки Таміли Чупак.

Закінчувалися зустрічі спільними програмами на Перемогу, які підсилювалисявідеочитанням поезій Валентини Коваленко у авторському виконанні.

Дякуємо і доземно вклоняємося всім тим, хто боронить українську зумлю та їїлюдність. Бережи вас, Боже!


22 березня

За Україну віршами молюсь

У п’ятничний день, 22 березня, у рамках Тижня юнацького читання «#Читаємо#Перемагаємо!»студенти Черкаського державного бізнес-коледжу разом із письменницею НСПУ Катериною Вербівською говорилипро те, як сучасні події відгукуються в серцях та у творчості письменників, читаливірші про російсько-українську війну, ділилися враженнями про прочитане тамріяли про українську перемогу.

Всіх присутніх об’єднували в одну перлину вдячності за відносно спокійнебуття викладачі Кабанюк Світлана Степанівна та Красюк Валентина Леонтіївна.

Дякуємо ЗСУ, що бачимо сонце і ключі журавлів у небі. Бережи вас, Боже!


22 березня

Нове покоління обирає книги українською!

Тиждень юнацького читання «#Читаємо#Перемагаємо!» в Симоненківській книгозбірні завершується.

22 березня до бібліотеки завітали учні 9-го класу черкаської загальноосвітньої школи №11. Працівники відділу абонемента провели для них низку пізнавальних заходів.

Спочатку юнаки і дівчата читали вірші українських поетів-класиків, відгадуючи  вікторину «Любіть Україну!», яку провела завідувач сектору реєстрації користувачів Людмила Пономар. Переможцям вікторини вона вручила невеликі сувеніри.

У відділі абонемента молодь переглянула книжкову виставку «Пізнавай світ через книгу». А книжкову виставку «Нове покоління обирає книги українською!» учням озвучили працівники відділу абонемента Алла Лунська та Анна Григоренко. Молодь ознайомилася з книжковими новинками зарубіжних авторів – книгами, які висвітлюють шкільне життя, взаємовідносини між однолітками, друзями та батьками, дорослішання та перше кохання.

Старшокласники зацікавилися зворушливим романом «Інструкція до запасного серця» англійської авторки Тамсин Мюррей. Ця книга особлива тим, що звертає увагу читачів на таку важливу тему, як проблеми трансплантації та донорства. Роман наштовхує на думки про цінність життя та любов до нього.

Інший роман, який не залишив нікого байдужим – «9 листопада» американської письменниці Коллін Гувер. Він сповнений душевністю, безумовною любов’ю, щирістю і добром. Авторка висвітлює важливу тему – прийняття себе, свого тіла та зовнішності такими якими вони є. Це також роман про пробачення, втрати та шрами, як зовнішні, так і внутрішні, про стосунки між батьками і дітьми, про дорослішання та самостійність.

Не оминули увагою й книги українських авторів. Особливу цікавість учні виявили до письменника Макса Кідрука та його роману «Нові темні віки. Колонія». Це історія, яка змушує задуматися над багатьма речами, які в найближчому майбутньому можуть стати реальністю.

Молодь ознайомилася з цікавими та, головне, пізнавальними книжковими новинками, що знаходяться в Симоненківській книгозбірні. Тож, якщо ви й самі бажаєте почитати щось зворушливе чи навпаки динамічне, вигадане чи реальне, завітайте до нашої затишної бібліотеки до відділу абонемента.

Цьогорічний Тиждень юнацького читання відбувся під гаслом «#Читаємо#Перемагаємо!». Слово – це духовна зброя! Читаючи, дізнаємось багато нового, поглиблюємо свої знання, розвиваємось, діємо і, кожен на своєму місці, наближаємо Перемогу!


25 березня

Переможця розіграшу визначено!


 

78888 ...