МАНДРУЙМО ЧЕРКАЩИНОЮ: ЗВЕНИГОРОДКА


У 2024 році Черкаській області виповнилося 70!

Сектор краєзнавства Симоненківської книгозбірні продовжує цикл дописів про літературу, яка знайомить з історією та сьогоденням населених пунктів Черкащини.

Місто з назвою Звенигородка вперше згадується в описі маєтностей Брацлавщини у 1545 році, хоча літописний Звенигород, який розташовувався за три кілометра від сучасного міста, відомий ще з 1394-го.

Бібліотека пропонує вашій увазі кілька книг авторства журналіста і краєзнавця Володимира Хоменка, які розповідають про пам’ятні місця Звенигородки, історію перейменування вулиць, історію звенигородської преси, церковного і релігійного життя, про відомих, малознаних чи й призабутих земляків, краєзнавців Звенигородщини.

Книга Феофана Білецького «Звенигородка штетл» знайомить нас із життям євреїв у цьому регіоні, починаючи з XVIII століття; адже місто входило до смуги осілості євреїв, і вже у 1897 році частка населення представників цієї національності складала 48%.

Ну, і найцінніше видання – праця академіка Агатангела Кримського «Звенигородщина. Шевченкова батьківщина. З погляду етнографічного та діалектологічного. З географічною мапою та малюнками», матеріали для якої збиралися більше 40 років.

Вивчаймо Черкаський край разом!

 

… Хоч її не видно

На великих картах,

Там, де вкарбувались

Визначні місця,-

Та Звенигородку,

Скажемо без жарту,

Впишете навіки

У свої серця…

                

                         Володимир ЯКИМЕНКО

78888 ...